Gogoși la cuptor

        Sunteți sătui deja să vă spun cât de mult ”îmi place” să frământ, pentru că și eu sunt! Dar apoi m-am gândit că am cam exagerat... multe dintre voi sunteți abia cu un picior în bucătărie, iar eu vă fac să nu vă mai doriți să intrați deloc. Ceea ce chiiiiar nu-mi doresc deloc! Deci, nu e chiar așa horror! Doar frămânți 15 minute până leșini lângă masă.... termini de frământat și apoi simți că-ți cad mâinile și că nu mai ești capabilă de nimic. Nu mai ai nici chef de întins aluatul și nici de dus până la capăt rețeta. Îl acoperi și îl pui deoparte și asta este! Te gândești să faci altceva de mâncare și îți promiți că niciodată nu vei mai frământa un aluat. NICIODATĂ! Te duci și te relaxezi o oră și apoi te întorci în bucătărie.... Și îl vezi: îl vezi ce mândru s-a umflat în vas și ce perfect arată! Parcă și strigă să-l gătești deși știi cât ai tras ca să arate așa. Dar te gândești apoi ce mai contează cât ai muncit dacă acum te simți relaxată, iar aluatul arată chiar de vis? Te poți lăsă pradă lui și să începi să-l gătești pentru cei dragi?
          Ei bine aceasta este povestea mea de FIECARE DATĂ când vreau să pregătesc o rețetă ce necesită frământarea unui aluat. Ai crede că m-am învățat, dar nu! Încă mă chinui singură și încă frământ... ba chiar începe să-mi placă! 
          Și încep să frământ apoi din nou... iar simt că leșin, dar mă lupt și iaca încă am putere. Mă gândesc cât de bine va arăta rezultatul și că merită să mai frământ încă 5 minute.... și încă 5 minute... și încă 5 minute.... și gata! Aluatul este elastic și ușor de modelat, gust din el și parcă îi simt savoarea pe care o va avea dupa coacere. Și am putere din nou! Am putere să-l întind și am putere să-l gătesc... Și am putere să-l fac din nou și din nou și din nou!
          Am putere pentru că deja ne-am mai împrietenit (eu și frământatul), dar pe lângă toate acestea, bucuria de pe fețele celor din jur atunci când savurează ceea ce le-am pregătit, este NEMĂRGINITĂ! 
         Așa că nu-ți mai fie frică! Da, ȚIE! Cea care simți la fel ca și mine când vine vorba de frământat, cea care încă aștepți să primești o mașina de frământat aluatul haha:)). Te vei obișnui și vei fi mândră de tine! Vei începe să fii din ce în ce mai pricepută și vei ajunge să nu-ți mai fie teamă de nimic în bucătarie. Dar acest lucru necesită muncă, timp și răbdare!
                                                                                                             

Ingrediente gogoși:
500g făină
25g drojdie proaspătă
150ml lapte călduț
1 ou
150g zahăr
50g unt topit
sare


Ingrediente glazură:
100g ciocolată albă
bombonele colorate
fulgi de cocos
50ml ulei


          Punem făina într-un vas încăpător, lăsând un cuibușor în mijloc. Umplem cuibușorul cu 50ml din lapte, dorjdia fărâmițată, 1 linguriță de zahăr și un praf de sare. Lăsăm vasul deoparte, nemișcându-l, pentru 10-15 minute sau până când drojdia s-a umflat.

          Adăugăm restul de lapte, zahărul, oul bătut și untul și amestecăm cu o lingură de lemn. În momentul în care amestecarea cu lingura devine imposibilă, începem frământarea aluatului pe masa înfăinată  (mai adăugați făină dacă aluatul este prea lipicios). Trebuie să rezulte un aluat moale și elastic.
           În continuare, puteți să lăsați aluatul la dospit până când aceste își dublează volumul, dar eu nu l-am lăsat de data aceasta.
          Am întins aluatul în foaie grosuță, cam de grosimea degetului mic.
          Am decupat apoi aluatul în cercuri cu diametru de aprox. 9 cm cu ajutorul unui pahar, iar găurica din mijloc am decupat-o cu ajutorul unui dop de sticlă. Punem gogoșile pe foaia de copt și le lăsăm să se odihnească 15 minute.

          Punem gogoșile la cuptor, la foc mic, până când acestea devin arămii.

          Topim ciocolată albă împreună cu uleiul.
          Scufundăm gogoșile în ciocolata albă pe suprafață și apoi presărăm bombonele colorate și fulgi de cocos.
          Servim gogoșile calde sau a doua zi, alături de o ceașcă de cafea sau un pahar cu lapte.
          A meritat frământatul? Eu zic că DA!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu