5 lucruri pe care nu ar trebui să le faci NICIODATĂ în bucătăria altuia


          Cu toții am făcut aceste lucruri și sper eu, inconștient. Cu gândul de a ajuta, am cam dat-o în bară. Nu caut să jignesc pe nimeni, tot ceea ce eu doresc să împărtășesc prin această postare este un gând cu care toate bucătăresele se confruntă și aș vrea să le fac viața mai ușoară, daca tot se poate! Repet, aceste lucruri le-am făcut și eu și tu și oricine! Diferența este cine bagă la cap...  Nu o lua personal și NICIODATĂ să nu te superi pe cine simte așa. Bucătăria este domeniul lui/ei! E locul sacru dintr-o casă pentru noi, e locul în care ne petrecem jumătate din viață, e locul în care zâmbim și plângem! Înțelege-ne și vom fi prieteni! Înțelege-ne și vei fi săturat, haha:))! Haideți să ne amuzăm împreună citind și haideți să încercăm să nu mai facem aceste lucruri, VĂ ROG! 
                                                                                                             Ingrediente:
Multă răbdare
Înțelegere
Pozitivitate
Amuzament          Am terminat de mâncat, iar masa a fost extrem de delicioasă, cu mâncăruri care mai de care! Sunt ruptă și aștept să te aud spunând ”Lasă-mă pe mine să te ajut cu spălatul vaselor!”. Oh, lumina ochilor mei! Îți dau 10 lei, numai spală-le! Greșeala vieții... vâd pe tine că nu te încânta ideea și ca ai spus-o doar din politețe. Și văd cum m-am trimis la un nou nivel de stres singură, pentru că iată ce se întâmplă: acasă ești obișnuit să speli rapid, nu prea le ai cu bucătăria și nici nu o vezi mare lucru, decât un loc în care îți potolești foamea. Poate nici nu bate becul bine, iar afară este beznă. Pui jumătate de litru de detergent de vase, iar pe burete rămâne abia un sfert, restu se scurge prin chiuvetă. Te văd că faci asta, nu te-am putut lăsa singur în bucătărie! Închid ochii și strâng masa... în 2 minute ai spălat 102982 de vase, mai ceva ca cei din reclame! Zic mersi și tac din gură. Pleci acasă și a doua zi vreau să pun vasele la loc. Nu ai curățat chiuveta și nici detergent de vase nu mai am, dar gestul m-a făcut să uit tot. Până pun mâna pe prima farfurie... o scap din mână la ce uleioasă este! Eh, e prea greu de spălat un vas uns cu ulei și e ok, îl mai spăl eu o dată! Pun mâna pe următorul vas și următorul și următorul... leșin! Pe spatele farfuriilor rămâne o amintire de la cina de ieri. S-A USCAT BINE DE TOT! Ne plac amintirile, dar nici chiar așa! Vasele sunt puse una peste cealaltă, în locul în care ele ar trebui să fie CURATE. C U R A T E! Dar ele sunt unse și cu mâncare întărită pe dos. E PREA MULT! Mă doare prea tare! DE CE nu ai putut să te uiți cum speli? De ce nu clătești amărâtul ăla de vas cum trebuie? De ce l-ai mai pus la uscat dacă nu l-ai spălat? CHIAR NU VEZI? Poate am eu o problemă... și sigur am! Dar te rog, TE ROG, dacă nu ai chef să speli într-adevăr vasele, așa cum trebuie, nu te mai oferi!

       
          Poate că la tine acasă chiar ești maestru și știi fiecare scobitoare unde trebuie pusă, dar nu ai cum... pur și simplu nu ai cum să știi care este rânduiala în bucătăria mea! Uneori nici eu nu știu haha:)). Sunt prea mulți invitați ca să mai văd ce faci și tu. Încerci să mă ajuți și sunt proofund RECUNOASCĂTOARE, dar aici chiar nu poți! Strânge masa sau spală vasele CU CHEF, dar NU LE PUNE LA LOCUL LOR. Sau mă rog, unde crezi tu ca e locul lor. Ai văzut că am pus farfuria roșie în dulapul din stânga și te gândești ca orice farfurie merge acolo, dar tu nu știi ca eu am pus deoparte farfuriile pentru musafiri sau cele din arcopal și nu și cele din ceramică. Nu înțelegi care este sertarul pentru lingurile din lemn și care este sertarul pentru cele din argint. Nu înțelegi nu pentru că nu poți sau ești incapabil, ci pentru că eu le-am făcut rânduiala după sufletul meu. Nu pot să stau să îți explic unde să pui fiecare lucru că altfel le-aș fi pus eu. Îți înțeleg dorința de a ajuta și îți mulțumesc, dar chiar nu poți să știi care este rânduiala în bucătaria mea și m-ai ajuta muuult dacă nu le-ai pune tu la ”loc”. Astfel, a doua zi nu aș mai căuta 20 de minute după cuțit.


         Mai bine m-ai vota drept cea mai incapabilă bucătăreasă de pe toată planeta decât să te aud cum îmi spui legile fierberii. Mă închin ție pentru toată înteligența pe care o deții, dar ține-ți-o acasă! Sunt convinsă ca ești cel/cea mai tare și știu că reușești absolut tot ce îți propui în viață, dar aici ești pe teritoriul meu! Taci, te rog! Ai avut inconștiența și ai acceptat să vii la masă la mine, asumă-ți! Mă bucur pentru fiecare sfat pe care îl primesc și ADOR secretele din bucătărie, dar spune-mi-le doar atunci când te rog. Înțeleg că tu pui 2 stropi de apă, iar eu am avut obrăznicia să pun 3... înțeleg că tu folosești doar sare prăfuită cu aur, dar crede-mă când îți spun că nu-mi pasă. Nu te-am chemat să-mi dai certificat oficial în gastronomie, te-am chemat să stăm de povești, să râdem! AȘA GĂTESC, AȘA MĂNÂNC! Nu-ți place? Nu mânca! Probabil am să vărs 2 lacrimi, dar îmi revin, promit! Gusturile nu se discută! Știu, poți fii tu cel mai tare, dar pot exista persoane cărora să nu le placă ce faci și nu ar trebui să te distrugă asta. Mai ales atunci când îți rămâne mâncarea doar pentru tine! Exista 1092827272622662 de gusturi diferite pe km pătrat, iar asta nu ar trebui să te supere. Îți dă viața destule care să te întristeze! Deci, cum spuneam, nu mă supăr! Nu-ți place, nu mânca! Când voi avea nevoie de sfatul tău, te voi suna zi și noapte. Până atunci, sunt doar o bucătăreasă care gătește din pasiune pentru cei dragi mie.


           SE MUNCEȘTE ACOLO! Pe lângă că vii la mine neanunțat/neanunțată, te mai și legi de „dezastrul” din bucătărie! Crezi că am lansat o bombă? Crezi că mă plictisesc și pentru că sunt redusă mintal, m-am hotărât să trăiesc în făină? Hahahaha! Asta chiar ar fi bună! Nu pot, iar dacă tu poți, învață-mă! Nu pot să gătesc și să nu fi scăpat măcar un bob de mazăre pe jos. Nu-l pun înapoi, liniștește-te. Te cred că dacă nu stai toată ziua în oraș și acolo și mănânci, iar când vii acasă singurul motiv pentru care intri în bucătărie este pentru că vrei să îți pui telefonul la încărcat sau vrei să bei un pahar cu apă. Foarte bine, apa face bine la piele! Dar lasă-mă pe mine, te rog! EU MUNCESC ACOLO! Ore...zi după zi! Sunt convinsă că orice bucătăreasă nu merge la culcare până nu pune bucătăria la punct, dar dacă nimerești în mijlocul procesului de frământare a pâinii, să te ferească Dumnezeu să mai comentezi. Sună-mă când vii, să știu sa plec! Glumesc! Să știu să aranjez totul pentru tine în așa fel încât să te simți ca în Rai. Pot face asta, dar dacă vii neanunțată, exact atunci când fac gaura în macaroană, ori mă ajuți la curățenie, ori fugi de mine! Îmi plac musafirii și îmi place să mă dau peste cap pentru a-i face să se simtă bine, dar lasă-mă să mă pregătesc cum se cuvine!


          Da, știu, am făcut o mâncare extraordinară și tu n-ai mai mâncat oricum nimic de 6 zile... știu prin ce treci! Știu că ori îți pui mult că să zică lumea că ești slabă/ slab, deși mănânci cât un leu, ori de rușine îți pui 17 linguri de piure de cartofi, dar te rog, MULT DE TOT, pune-ți doar atât cât poți mânca! Nu știi cam cât poți duce? Pune-ți mai puțin. Promit să nu fug cu platourile din fața ta și astfel vei avea șansa să îți reumpli farfuria. Nu pot să te văd cum amesteci fiecare fel de mâncare în farfurie și cum combini tu muștarul cu orezul. Sau cum din 2 culori prezente în farfurie, tu ai facut 10. Apropo, cum ai putut? Mă uit la tine și mai și strănuți. Te înțeleg, ești răcit și îmi pare rău! Dar te rog... pune-ți în farfurie doar cât poți mânca! Nu mă ispiti să arunc o așa bunătate de mâncare! Și nu te condamnă nimeni... mănâncă exact așa cum te simți tu bine. Toarnă suc peste sarmale, că și eu combin cartofii prăjiți cu ciorba de salată (DEMENȚIAL, ați încercat vreodată?), dar nu mai lăsa nimic în farfurie. Nu vreau nici să chem salvarea după tine că te-ai chinuit să mănânci toate cele 30 de șnițele pentru că ți-ai confundat farfuria cu platoul, dar tot ce vreau este să îți pui în farfurie ori mai puțin și mai adaugi pe parcurs, ori mai mult, dar mănâncă tot!
         Sunt conștientă că nu îți  place chiaaar tot ce am pus pe masă, de aceea am făcut platouri diferite cu tot felul de sortimente, ca să fii liber să îți alegi ce vrei și de aceea nici nu ți-am pus eu în farfurie mâncare, tocmai ca să poți mânca exact atât cât poți. Mi-a pus și mie bunica 4 litri de ciorbă și în 5 minute trebuia să mănânc tot și știu ce simți, de aceea sunt aici lângă tine și te ajut, dar ajută-mă și tu!
          Poți fii tu unul/una care să trăiești în pielea mea și să simți exact tot ceea ce am scris mai sus sau poți fii unul/una dintre cei care au făcut aceste greșeli.  Eu am fost și sunt de ambele părți: și cel care a fost traumatizat, dar și cel care a traumatizat pe celălalt. Se întâmplă aceste lucruri din cauza laturii noastre prin care dorim să ajutăm, dar haideți să o facem ca la carte!
           Ești unul/una dintre aceștia? Lasă un comentariu mai jos în care îmi poți povesti ce lucruri îngrozitoare ai pățit în bucătăria ta sau ce lucruri mai puțin plăcute ai făcut, fără intenție, în bucătăria altora și haideți să ne unim toți, să ne amuzăm împreună și, mai ales, să învățăm ceva împreună!

8 comentarii:

 1. Anonim9:12 p.m.

  Desi am fost una dintre cei care i-au "traumatizat" pe ceilalti am gasit aceasta postare destul de funny!Esti misto!Ai transpus frumos realitatea si dupa cum am mai spus,eu fac parte din cei care vor sa ajute,dar o dau in bara!Nu mi-am dat seama oricum.Multumesc,acum stiu!

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Haha esti o draguta! Stai linistita, am trecut si eu pe acolo, incercand sa ajut desigur! Haha

   Ștergere
 2. Gianina9:35 p.m.

  Eu fac parte din cei care o patesc zilnic:(( Cel mai tare ma dispera sa imi spuna mie cineva cum sa fac mancarea!La fel cum ai zis, asa gatesc asa mananc!!! Sper sa citeasca si soacramea postarea asta=))

  RăspundețiȘtergere
 3. Wow...ce bine zis!!
  Eu sunt o mare tipicara si cand organizez o masa festiva inteleg ca daca am avut atata energie sa preoar singura tot imi pastrez un dram si pentru spalatul si aranjatul vaselor!!! Deci la mine cand vin musafirii sunt musafiri asa cum si eu sunt cand merg la ei in vizita!!! Asa ca ai punctat minunat aspectul asta, ca de altfel tot ce ai remarcat cu atata bun simt si umor.

  RăspundețiȘtergere
 4. Cat de atenta la detalii ai fost.
  M-am recunoscut in toate ipostazele , mai ales in cea care fata fata cu greu dorintei neinspirate a prietenelor de a fi ajutata. Am sa distribui articolul.

  RăspundețiȘtergere
 5. Wow...ce bine zis!!
  Eu sunt o mare tipicara si cand organizez o masa festiva inteleg ca daca am avut atata energie sa preoar singura tot imi pastrez un dram si pentru spalatul si aranjatul vaselor!!! Deci la mine cand vin musafirii sunt musafiri asa cum si eu sunt cand merg la ei in vizita!!! Asa ca ai punctat minunat aspectul asta, ca de altfel tot ce ai remarcat cu atata bun simt si umor.

  RăspundețiȘtergere