Tartă cu mere

     
        Off, nu știu să spun ce mi-a plăcut mai mult.... mirosul merelor coapte, aroma lor, blatul acela delicios și moale, gustul scorțișoarei, înghețata aceea topită pe felia de tartă fierbinte sau chiar toate la un loc. Nu știu cum să-ți explic și să mă crezi de trei ori mai mult când îți spun că am făcut o tartă de mere ca în vise. Poate ar trebui să îți dau să guști sau să mănânci cum trebuie, ca să te conving. Noi ne-am cam bătut pe ea și știi că suntem oameni faini, ne place să împărțim, dar nu mâncarea. Ai pățit să mănânci odată ceva atât de bun încât să nu vrei să împarți de la tine? Sau să îți fie și foame pe deasupra. Și ai în fața ta ceva atâââât de delicios și când deschizi ochii îi vezi pe toți în jurul tău că așteaptă și ei și parcă erau plecați acum câteva secunde... și trebuie să împarți și până la urmă faci asta, că nu te lasă sufletul să nu, dar taare greu este! Iartă-mă, dar eu chiar încerc să împart, doar că e greu și tarta aceasta m-a încercat tare. Oricum mai fac eu una. Uh, sper să nu citească nimeni asta...

Ingrediente aluat:
300g făină
200g unt
3 linguri apă
1 ou
sare

Ingrediente umplutură:
7 mere mai micuțe
lapte
zahăr

Ingrediente sos:
4 linguri zahăr
jumătate de lingură de scorțișoară
suc de la o lămâie
jumătate de lingură de amidon         Eu am un prieten bun care face toată treaba pentru mine și a trebuit doar să pun toate ingredientele pentru aluat în mașina pentru frământat și să aștept să își facă treaba. Neaparat să îți faci și tu astfel de prieteni ha:)). În caz că trebuie să frămânți cu mâna, pune într-un bol făina și oul. Amestecă-le și adaugă și treptat apa. Toarna aluatul pe masa înfăinată și frământă-l până când obții un aluat elastic și puțin lipicios. Să nu pui prea multă făină și să fie uscat.
         Înfoliem aluatul și ori îl lăsăm la frigider pentru o oră ori îl lăsăm la congelator pentru jumătate de oră. Eu, bineînțeles, l-am lăsat la congelator pentru jumătate de oră, că nu-mi place să aștept ha!
        Pentru sos, vom pune toate ingredientele într-un vas cu fund dublu. Punem vasul pe foc și amestecăm continuu. Lăsăm amestecul pe foc până când începe să se îngroașe și să facă spume.

       Lăsăm sosul la răcit. Trebuie să rezulte un sos mai gros, ușor lichid.

         Scoatem aluatul din congelator, îl împărțim în două și întindem o parte cu ajutorul unui sucitor. Punem aluatul într-o tavă unsă cu unt. Înțepăm cu furculița aluatul în diferite părți.
         Spălăm și curățăm de coajă merele. Le tăiem cubulețe și umplem tarta.
        Punem sosul răcit și apoi cu cealaltă parte de aluat rămasă încercăm să facem un model drăguț sau întinde-l și pune-l peste direct, fără alte complicații ha.

        Ungem tarta cu puțin lapte și presărăm zahăr.
      Dăm tarta la cuptorul preîncălzit pentru 20 de minute, la foc tare. Apoi reducem temperatura și mai lăsăm pentru 10-15 minute. Urmărește să fie rumenit frumos pe deasupra. Nu foarte mult, va fi tare tarta după.
       Servim tarta alături de o cupă de înghețată de vanilie. Ah, parcă miroase din nou a mere coapte în toată casa!
Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu