Cum să faci musafirii să se simtă bine la masa ta?

        Urmează să scriu 5 lucruri pe care dacă dorești să le respecți, îți promit că te vor ajuta să creezi o atmosferă plăcută atunci când ai invitați la masă. Cu toții vrem ca orice eveniment pe care îl organizăm să se finalizeze într-un mod plăcut, iar invitații să plece încântați și cu gândul de a reveni. Să fim serioși, să ai invitați la masă nu e deloc ușor! Și prin deloc, mă refer că este chiar dificil! M-am gândit să rezum toată treaba la 5 lucruri simple... ideea este că tot ceea ce scriu să nu faci, făceam eu! Și cred că, ocazional, cu toții am făcut-o. Nu din rea intenție, dar atunci când vrei să faci ceva special, te dai peste cap de numa (apropo, eu încă nu știu să mă rostogolesc ha!) și uiți esențialul. Nu mai reușești să faci lucrurile într-un mod natural și asta deranjează puțin rezultatul. Oricum, ceea ce vreau să spun este că dacă te simți un pic vinovat, să știi că și eu m-am simțit! Important este doar să înțelegi că aceste lucruri nu le-am făcut din rea intenție sau cei care ne-au invitat, nu le-au făcut din răutate, ci pur și simplu din prea multă dorință de a face bine. Pune în practică cele 5 lucruri de mai jos și scrie-mi dacă te-au ajutat. Apropo, dacă după toată treaba asta te trezești cu musafiri la ușă în fiecare zi, nu e vina mea!

Pentru a citi această postare ai nevoie de:
voie bună
înțelegere
optimism
puțin umor
motivație


       

         Îți spun sincer că, de câte ori sunt invitată la masă, nu mănânc toată săptămâna ha! Mă gândesc că urmează o masă festivă și că o să mănânc mult. Îți dai seama că atunci când se pune mâncarea pe masă, îți pui în farfurie de parcă cu cât mănânci mai mult, cu atât slăbești mai repede! Vine gazda după și îți spune că urmează și felul doi, trei, patru... deja doi-trei invitați sunt leșinați lângă masă, pentru că, fie vorba între noi, îți era frică de la primul fel că vei rămâne flămând până pleci acasă și ai zis că decât să riști, mai bine pui tot ce prinzi ha! De aceea, este important ca atunci când primești musafiri la masă, să le spui de la început că astăzi urmează să avem trei feluri de mâncare, le poți exemplifica și în ce constă fiecare fel, pentru ca ei să poată să își calculeze porțiile. Pe lângă toată treaba asta, dacă știu că urmează să mănânce mai multe feluri, își vor pune mai puțin din fiecare și astfel îți rămâne mâncare și pentru mâine... e un câștig, nu? Acum, sincer, dacă mă inviți pe mine la masă, eu îmi pun din toate mult și nu faci nicio afacere cu mine ha!


         Eu știu că până își pune fiecare în farfurie îți scade glicemia (apropo, ar trebui să scriu o postare despre cum să te porți atunci când ești musafir, nu?) și că ai vrea să mânuiești tu mai repede platourile, dar tot ție îți faci rău! Nu știi fiecare cât poate să mănânce, nu știi, pentru că nici ei nu știu toți! Așa că, cel mai simplu este ca orice ai găti, să pui pe platouri pe masă și fiecare să își aleagă cum și cât să își umple farfuria. Nu va mai rămânea multă mâncare în farfurie pe care va trebui să o arunci. Și plus de asta, vei fi foarte surprinsă să-ți vezi invitații în ce mod dobios combină mâncarea în farfurie. Eu am văzut într-o farfurie orez, cârnați, muștar și ou ochi... problema este că eu nu pusesem pe masă ou ochi și nici muștar nu aveam acasă ha!


        „Pune-ți și roșii!”, „Vezi că sunt și pulpe aici!”, „Sosul acesta l-ai gustat?”. Sunt câteva „îndemnuri” pe care le folosim atunci când suntem gazde și crede-mă că doar îi stresăm pe invitați! Tu ți-ai făcut partea, ai pregătit cea mai bună mâncare din lume și ai pus-o pe masă, pe platouri desigur, doar nu am scris degeaba pasul 2! Mai departe, e alegerea lor! Eu tot am impresia că ratează ceva gusturi când văd că nu și-au pus din toate, dar fiecare își alege ceea ce dorește să mănânce. În caz că ai un musafir care vrea să te ungă la suflet, te va întreba el ce-i recomanzi. Eu n-am găsit niciunul! Trimite-mi-l și mie dacă dai peste el ha! Până atunci, lasă pe fiecare să își pună în farfurie ce dorește și nu-i mai bate la cap cu „pune-ți asta” sau „îți mai pun?”.


        Știu că după o masă bogată ai impresia că nu mai este casa ta! Deși acum câteva ore mai că ți-ai fi făcut un regim hotelier acolo...dar asta este realitatea. Știu că fiecare farfurie nespălată îți blochează respirația și știu că nu poți dormi până când nu ai pus totul la punct, dar astăzi sacrifică-te! În ziua în care ai musafiri, lasă curațenia deoparte. Mă refer doar la vasele murdare de după masă, nu la toată curațenia din casă pe care ar trebui să o faci înainte de musafiri. Te rog, să nu înțelegi grești și să lași curățenia de tot deoparte și să-ți super surprinzi musafirii ha! Invitații își doresc să petreacă cât mai mult timp alături de tine și, mai ales, acum că au stomacul plin, vor accepta orice le vei propune ha! Nu rata ocazia spălând vase! Plus că invitații tăi sunt foarte amabili și se vor oferi să te ajute la treabă și știi ce obsesie am dezvoltat eu pentru spălarea vaselor. Dacă nu știi, citește aici.
       Așa că, cel mai bine este să strângi masa, să stai cu invitații tăi și să te ocupi de vase după plecarea lor.


      Am lăsat acest pas la sfârșit pentru a încheia într-o notă optimistă, dar este unul dintre cele mai importante lucruri. Atunci când organizezi o masă, nu ești doar bucătarul! Ești cea care face curațenie, cea care primește invitații, cea care face pe mama/tata/ psihologul, cea care oferă invitaților câteva ore de bună calitate. Este foarte important să creezi o atmosferă plăcută. Lași deoparte orice altceva și esti veselă! Atenție cum pui accentul, te-ai prins? Nu contează dacă știi să faci bancuri sau nu, dacă râzi din orice invitații vor crede că ai pățit ceva la cap.... ăă, nu, scuze! Invitații vor primi din bucuria ta și poate ai norocul să dai peste cineva cu dume bune ha! Citește două-trei bancuri înainte de masă și spune-le când nu mai știi ce să faci. Întreabă-i tot ce-ți trece prin cap (aproape!) și pune-i să vorbească. Spune-le că nu ai nici internet și nici curent în casă, te vor crede! Împărtășește cu ei și momente amuzante sau lucruri de care poate te stânjenești. Pe lângă că acest lucru poate să fie o terapie pentru tine, invitații, văzându-te atât de deschisă, se vor simți minunat. Vei fi surprinsă să vezi câte lucruri auzi și tu despre ei! Important este să râzi, orice s-ar întâmpla. Orice „greșeală” ai spune sau orice lucru ai face, zâmbește! Asta e valabil și în viața de zi cu zi!
       Totuși, nu le spune cum ai făcut mâncarea sau cum s-a ars, deși nu se vede. Nu fi prea sinceră, te trezești apoi că fug acasa ha! Glumesc, desigur!
        Fii deschisă, veselă și amabilă! Ai timp să plângi după ce pleacă...

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu