Prăjitură cu ciocolată, vanilie și frișcă


         Există un dușman în bucătărie... pe lângă muulți alții totuși, dacă stau bine să mă gândesc. Știi cine? Începe cu „S” și se termină cu „patula”. Da, acum îți explic de ce. De fiecare dată când cineva pregătește ceva dulce, este absolut necesar ca una, două, trei persoane să dea târcoale. Mai gustă un pic din cremă, un pic din aluat, un pic mai mult și tot așa. Nu e ca și cum oricum după ce e gata treaba, sunt lăsați să „spele” ei vasul cu crema de ciocolată rămasă pe pereții vasului... hai, este un adevărat deliciu să faci asta! Dar până de curând, nici nu observasem că lumea începe să tremure când mă vede că folosesc spatula de silicon. Pentru mine și oricine gătește, este un prieten bun. Nu mai rămâne niciun gram de cremă în vas și astfel o poți folosi pe toată pentru a prepara cea mai bună prăjitură, dar pentru restul înseamnă sfârșit... tu ai observat asta? Dacă folosești o lingură de lemn, tot rămâne cremă pe pereții vasului și parcă fix gramul acela era cel mai necesar, dar când folosești spatula, nu mai rămâne nimic. Deci care-i faza cu linsul vasului cu crema rămasă? Chestia interesantă este că și mie îmi place să fac asta, haha! Complicat ... nu e ca și cum oricum mănânci crema din tot vasul pusă deja în prăjitură. Hmm, să mai folosesc spatula de silicon sau nu?

Ingrediente blat (23x31 cm):
4 albușuri
150g zahăr
50g făină
un praf de sare

Ingrediente cremă:
4 gălbenușuri
200ml lapte
100g zahăr
4 linguri amidon
esență de vanilie
200g unt (82% grăsime)
100g ciocolată

Ingrediente asamblare:
biscuiți 
lapte
150ml frișcă lichidă
1 lingură zahăr pudră

    
        Blat: Mixăm spumă tare albușurile și praful de sare. Adăugăm apoi zahărul și continuăm mixarea până când spuma stă băț.

         Punem făina și amestecăm cu spatula, ușor, cu mișcări ample de jos în sus.
         Turnăm aluatul într-o tavă tapetată cu hârtie de copt și coacem blatul, la foc mic, până când trece testul cu scobitoarea (atunci când introduci scobitoarea în aluat și o scoți, să nu rămână blat necopt pe ea).


         Crema: Mixăm gălbenușurile și zahărul până când compoziția crește în volum și devine spumoasă. 

          Turnăm laptele peste, amidonul și esența de vanilie. Amestecul obținut îl punem pe foc mic. Amestecăm continuu, până când compoziția se îngroașă ca o budincă.

         Împărțim crema de vanilie în două. O jumătate o lăsăm direct la răcit, iar în cealaltă jumătate din crema fierbinte punem ciocolata tocată și amestecăm până când aceasta se topește. Lăsăm și crema de ciocolată la răcit.


         În crema de vanilie punem 150g unt moale. Adăugăm untul tăiat cubulețe, mixând bine după fiecare adăugare.

         În crema de ciocolată punem 50g unt moale, tot așa, mixând bine după fiecare adăugare.

         Asamblare: Peste blatul rece punem crema de ciocolată, acoperim cu un strat de biscuiți înmuiați în lapte, apoi punem crema de vanilie. Acoperim prăjitura cu frișca bătută cu puțin zahăr pudră. Lăsăm prăjitura la rece câteva ore.

         Spor la gătit și la înfulecat! Degustat, pardon!
  
Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu