Papanași


        Trebuie să îți prezint o scurtă situație din care să înțelegi cât de importanți sunt papanașii pentru familia mea. Totul începe pe când tatal meu se întoarce acasă de la țară cu sacoșa plină de bunătăți. De la lapte și tot felul de fructe și legume, până la piesa de rezistență: brânza dulce de vaci! O pune pe masă și mama pune repede smântâna lângă ea și dulceața fără să mai pună vreo întrebare. Vine și sora mea și întreabă repede: „Unde sunt papanașii? Sunt gata? Când îi faci? Cât durează?" și vai de capul meu, sunt prinsă la mijloc și toți așteaptă să câștig la Lotto. Ăăăă, pardon, să fac papanași, scuze! Ei, acum, îmi plac și mie papanașii, dar eu aș pune imediat mâna pe oală să o pun la fiert cu apă și să fac repede niște paste cu brânză, doar mă știi!

Ingrediente:
500g brânză dulce de vaci
3 ouă
200g zahăr
500g făină
2 lingurițe praf de copt

Ingrediente decor:
smântână
zahăr pudră
dulceață de prune sau căpșuni


       Mixăm ouăle și zahărul până când amestecul devine spumos și zahărul s-a topit.

       Adăugăm brânza și continuăm mixarea până când obținem un amestec omogen.

       Punem praful de copt stins în puțin oțet (într-un păhărel punem 1 lingură de oțet și adăugăm apoi praful de copt și-l lăsăm să facă spume) și cam 300g de făina. 
        În acest moment am pus accesoriul de la mixer care este pentru amestecat aluatul.

        Mixăm la viteză mică, adăugând restul de făină, până când obținem un aluat elastic, ușor de modelat, dar nu foarte uscat. Mai adăugăm făina dacă este nevoie, dar nu foarte multă, doar cât să nu fie aluatul lipicios. În caz că nu folosești mixerul pentru amestecatul aluatului, după ce ai pus 300g de făină, toarnă amestecul pe masa înfăinată și frământă-l până obții aluatul descris mai sus, punând și restul de făină.

        Formăm papanașii (o gogoașă cu găură în mijloc și o bilută pentru a fi pusă deasupra) și apoi îi punem la prăjit într-un litru de ulei încins.


        Întoarcem papanașii și pe cealaltă parte și mare atenție, se prăjesc foarte repede!
        Separat, amestecăm smântâna cu zahărul pudră. Nu am scris gramaje, depinde de cât vrei tu să pregătești. 
         Servim papanașii cu amestecul de smântână și dulceață!
Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu