Prăjitură cu ciocolată


       Să îți prezint una dintre prăjiturile pe care nu apuci să le mănânci. Și prin nu apuci mă refer că nu apuc eu. Și prin nu apuc eu mă refer că mă mulțumesc doar cu marginile tăiate înainte de servire și cu imaginea oamenilor fericiți care degustă, pardon, mănâncă, adică ÎNFULECĂ, absolut fiecare gram din ea. Ce înseamnă asta? Înseamnă că este mult prea delicioasă ca să mai fii rațional, înseamnă că este una dintre cele mai cerute prăjituri atunci când merg în vizită sau primesc musafiri. Pentru că primele cuvinte atunci că mă sună lumea NU sunt „Ceau, ce faci?”, ci sunt „Ceau, dormeai?”. Ăăă, scuze, am vrut să spun că primul lucru pe care îl aud este „Faci și o prăjitură când vii?” sau „Mai ai ceva prăjitură dinaia cu ciocolată sau cu mac?”. Da, prăjitura de astăzi cu ciocolată și cea cu mac pe care am postat-o mai demult sunt două cele mai iubite de până acum. Mă gândesc sincer dacă m-or mai primi invitații pe la ei și fără prăjituri...

Ingrediente blat (3 buc.):
 (30x23cm)
6 ouă
un praf de sare
12 linguri zahăr
12 linguri făină
1 plic praf de copt
3 linguri cacao

Ingrediente cremă:
3 ouă
150g zahăr
100g ciocolată topită cu 50ml ulei
200g unt
3 linguri cacao

Ingrediente glazură:
200g ciocolată
100ml frișcă lichidă

        Blat: Eu am făcut aluatul și apoi l-am împărțit în 3 și am copt 3 blaturi. Poți să mixezi câte 2 ouă pentru fiecare blat dacă vrei.
       Mixăm albușurile cu puțină sare. Când spuma s-a întărit, adăugăm zahărul și mixăm până când spuma stă băț.
        Punem gălbeușurile și continuăm mixarea. Adăugăm făina, praful de copt și cacaua.

        Împărțim aluatul în 3 și coacem separat 3 blaturi, la foc mic, până când trece testul cu scobitoarea. Fiecare aluat îl coacem într-o tavă tapetată cu hârtie de copt și unsă cu puțin ulei.

       Crema: Punem pe baie de aburi ouăle și zahărul. Amestecăm continuu până când zahărul s-a topit. Lăsăm compoziția la răcit.
        După ce s-a răcit, mixăm compoziția, la viteză maximă, pentru aprox. 10 minute. Trebuie să rezulte o textură cremoasă.
       Adăugăm ciocolata topită (punem ciocolata tocată și 50ml ulei pe foc mic, amestecând continuu până când se topește).
      Mixăm bine ouăle cu ciocolata. Adăugăm apoi câte un cub din untul moale (la temp. camerei). Mixăm bine după fiecare adăugare de unt.
       Luăm o pauză și admirăm textura perfectă a acestei creme. VEZI CE E ACOLO?
         Punem cacaua și continuăm mixarea.
       Asamblare: Împărțim crema în două. Peste primul blat răcit, punem prima jumătate din cremă, apoi punem al doilea blat, apoi restul de cremă, lăsând 2 linguri din ea pentru a unge ultima foaie. Peste a treia foaie punem cele  2 linguri de cremă păstrată. Lăsăm prăjitura la rece peste noapte.
       A doua zi urmează să pregătim stratul cremos de ciocolată. Mi-am dorit o textură moale, nu din aceea care crapă atunci când tai prăjitura.
      Așadar, tocăm ciocolata. Este important ca atunci când topești ciocolata, fie pe baie de aburi, fie pe foc, fie la cuptorul cu microunde, aceasta să fie tăiată mărunt. Se topește mai repede și uniform. Pentru glazura de astăzi vom folosi metoda topirii ciocolatei în cuptorul cu microunde. Punem ciocolata tocată și frișca lichidă într-un vas de plastic. Urmează să introducem vasul în cuptorul cu microunde. După aprox. fiecare 5 secunde, scoate vasul și amestecă ciocolata. Repeți acești pași până când ciocolata s-a topit complet. Lași la cuptor 5 secunde, scoți, amesteci bine, iar lași la cuptor 5 secunde, etc. Este important să o verifici cât mai des, pentru că se arde foarte repede.


      Turnăm glazura peste prăjitura rece, uniformizăm rapid, pentru că se întărește repede. Lăsăm prăjitura în bucătărie câteva minute, până se răcește de tot ciocolata.
      Tăiem prăjitura cu ajutorul unui cuțit fierbinte și putem servi prăjitura sau o putem lăsa la rece până ajung musafirii. Este important ca, dacă vrei să obții această textură ciocolatoasă a glazurii, să lași ciocolata să se răcească singură, la temperatura camerei, nu la frigider și să tai prăjitura imediat, nu după ce stă la rece.
       Spor la treabă!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu