Croissante rapide


       Dacă n-ai chef de citit, te scutesc și îți spun că doar urmează să laud pâna la cer și înapoi aceste croissante de casă, fragede și rapid de făcut. Ce-i drept, îmi vine să scriu câteva rânduri, dar n-am cum să tac când sunt atât de fericită. NU AM CUM! Deci... nu știu sigur dacă m-am temut sau nu, dar auzisem că atunci când vrei să faci croissante de casă trebuie să tot împachetezi aluatul și să-l tot dai la rece pentru o oră, cam de 6-7 ori. Să tot întinzi la untul ăla tare și să tot leșini din 5 în 5 minute și după două luni, erai cam la jumătatea procesului de făcut croissante. Bine, am exagerat puțin, dar oricum e o poveste destul de înfiorătoare. Dar știi, am făcut-o eu o poveste din aceea cu final fericit, că așa-mi place mie! Și ce poate fi mai frumos decât să-ți spun că rețeta de astăzi te va ajuta să faci croissante de casă, într-un timp scurt și cu un rezultat pufos... fără prea mult timp de așteptare și cu firimituri de foietaj rămase în farfurie. Îți imaginezi ce zic? Dacă nu, uită-te la pozele din această postare și vezi că ți-am lăsat o surpriză la sfârșit.

Ingrediente (16 buc.):
200ml lapte călduț
200ml apă caldă
10g drojdie uscată
1 ou
50g zahăr
sare
700g făină
200g unt moale

       Eu iar am pus laptele, apa, drojdia, oul, zahărul, făina și sarea în aparatul pentru frământat și mi-am lăsat amicul să-și facă treaba. Am setat comanda pentru frământat și dospit.
       Dacă vrei să frămânți aluatul, pune făina într-un vas încăpător. Lasă în mijloc un cuibușor și umple-l cu laptele, drojdia și sarea. Lasă amestecul din mijloc să se umfle pentru 10 minute. Adaugă oul bătut, apa și zahărul și frământă un aluat elastic. Lasă aluatul la dospit, acoperit cu un prosop de bucătărie, pentru 1 oră.
        Împărțim aluatul în 12 bucăți. Întindem fiecare bucată din aluat în foi subțiri și rotunde și de aceleași dimensiuni.

        Ungem cu unt moale prima foaie, o acoperim cu a doua foaie, ungem cu unt și tot așa. Este ca și cum am face un tort. La sfârșit, obținem un aluat rotund, format din mai multe straturi. Când acoperim foile una peste cealaltă, în caz că una dintre ele este întinsă de dimensiuni mai mici, poți trage ușor de aluat ca să fie de aceleași dimensiuni cu cea de jos. Aluatul este elastic și îți va permite.        Peste ultima foaie nu mai punem unt. Înfoliem aluatul și îl lăsăm la congelator pentru 30 de minute.

       Scoatem aluatul și cu ajutorul unui sucitor, întindem aluatul format din straturi într-o foaie mare și subțire.
       Împărțim aluatul în 16 triunghiuri și le crestăm puțin capătul ca în imaginea de mai jos.
      Rulăm aluatul și formăm croissantele.       Ungem croissantele cu un gălbenuș amestecat cu puțin lapte.

       Punem tava în cuptorul preîncălzit, la foc mediu, pentru aprox. 30-35 de minute sau până când se rumenesc croissantele.

       Deja miroase a foietaje cu unt în casă! Poftă bună!

        

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu