Limbajul din bucătărie

     

        Am scris o postare astăzi în care aș vrea să lămuresc, să explic, ce înseamnă anumite expresii utilizate în bucătărie. Mă adresez în special persoanelor care au început să se simtă atrași de bucătărie și, implicit, de gătit! Și da, și de mâncat... Trebuie neapărat să-ți spun că în momentul în care faci ceva ce îți place, iese ceva bun. Știu că foarte multe persoane sunt de părere că e imposibil să faci o prăjitură, e prea dificil să gătești și tot așa. Eu îți spun că nu e neapărat cel mai simplu lucru, dar nici imposibil nu este! Odată ce ai început să exersezi, vei vedea că lucrurile ies din ce în ce mai bune. Și apoi, nu vor mai ieși deloc, ha! Am pățit... fac o prăjiură de 4 ani și când mi-e lumea mai dragă, nu iese. De ce? Că așa vrea... cred că se simte bine să mă oftice. Oricum, vreau să vin puțin în ajutorul tău astăzi și să îți explic ce anume înseamnă unele expresii din bucătărie pe care le găsești prin rețete. Fiind obișnuite cu acest limbaj, nu reușim să explicăm la fiecare rețetă ce înseamnă, așa că le vei găsi scrise separat aici. Dacă mai ai vreo expresie pe care ar trebui să o adaug în lista de mai jos, să-mi spui. Până atunci, spor la luat notițe!
            Când folosești „baia de aburi” pentru creme, trebuie să știi că acest proces implică utilizarea a două vase pe care să le suprapui.
            Un vas, o oală adâncă, trebuie umplut cu apă până la jumătate și pusă pe foc. În momentul în care fierbe apa, se acoperă oala cu un alt vas care să se potrivească în deschizătura oalei și astfel compoziția din vasul de deasupra se va găti pe aburii care ies din apa care fierbe.


          Praful de copt stins se referă la procesul prin care praful de copt este adăugat peste 2-3 lingurițe de oțet sau suc de lămâie și lăsat să facă spume, apoi turnat peste aluat.


        Testul cu scobitoarea este utilizat atunci când dorim să verificăm daca blatul este copt. Dacă înțepăm blatul din cuptor cu o scobitoare, iar apoi când o scoatem aceasta este curată, fără aluat crud lipit de ea, atunci blatul este gata!


        O priză de sare sau un praf de sare reprezintă o cantitate mică de sare. Se referă la cantitatea de sare pe care o prinzi între două-trei degete și o presari peste preparat.


        Făina cât cuprinde trebuie adăugată treptat. În funcție de ouă și multe alte aspecte, gramajul poate să difere. De aceea, făina trebuie pusă treptat, până când se obține un aluat elastic și moale, ușor de modelat.


        Untul moale nu se referă în niciun caz la untul topit (untul lichid). Se referă la untul care este la temperatura camerei. De obicei, untul trebuie ținut la frigider și scos neapărat cu câteva ore bune înainte de utilizare, pentru a deveni moale și la temperatura camerei.


        Este foarte important să folosești cuptorul preîncălzit atunci când coci prăjituri. Ce înseamnă asta? Înseamnă că până mixezi și pregătești aluatul, aprinzi cuptorul și îl lași să se încălzească până când vei introduce prăjitura înauntru.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu