Cuib de viespi

           „Cuibul de viespi”- rulourile cu nucă și miere, erau nelipsite în chioșcurile din curtea școlii. Întotdeauna abia așteptam pauza mare să merg să-mi cumpăr. Acum am zis să le mai aduc câteodată și pe acasă pe la noi. Mâncarea, bineînțeles, nu insectele! Am pregătit o rețetă care să nu fie nici prea dulce, nici prea seacă și să aibă și un blat pufos. Ne-au rămas câteva și 2-3 zile și tot moi erau. Nu cred că trebuie să le fac prea mare reclamă, cu siguranță a fost înnebunită toată lumea după ele în copilărie, așa-i?
Ingrediente aluat (25 buc.):

20g drojdie uscată
2 lingurițe de zahăr
100ml apă caldă
2 linguri făină
250ml lapte călduț
200g zahăr
4 ouă
1kg făină
puțină sare

Ingrediente umplutură:
200g unt
5 linguri zahăr
200g nucă măcinată

Ingrediente sirop:
200ml lapte
4 linguri de zahăr
esență de vanilie

         Aluat: Drojdia, lingurițele de zahăr, apa și cele 2 linguri de făină se amestcă și se lasă deoparte 15 minute, până când drojdia se umflă.

          Separat, amestecăm laptele, zahărul și ouăle bătute. Se adaugă amestecul cu drojdie, făina și sarea. Se frământă un aluat elastic. Se lasă la dospit pentru o oră.

          Umplutura: Untul moale îl amestecăm cu cele 5 linguri de zahăr.
         Aluatul dospit îl împrățim în două bucăți pe care le întindem în foi subțiri.
          Ungem fiecare foaie cu unt și presărăm nucă. 

            Rulăm foile și tăiem bucăți mai late (din prima ruladă mi-au ieșit 12 bucăți, iar din a două 13).

           În tava cu hârtie de copt așezăm rulourile cu spațiu între ele. Am lăsat mult spațiu între ele, pentru că se vor umfla mult și la coacere și n-am vrut să se unească între ele. Le lăsăm deoparte, la loc cald, pentru 30 de minute.


         Am preîncălzit cuptorul la 180 de grade, apoi am introdus ambele tăvi, pe două nivele, în cuptor. Le-am lăsat la 180 de grade pentru 30 de minute, apoi am redus căldura la 160 de grade pentru 10 minute (după primele 25 de minute, am schimbat locul tăvilor între ele). În caz că faci mai puține și introduci doar o tavă, le poți lăsa la 180 de grade pentru 18-20 de minute, apoi să reduci. Fii cu ochii pe ele și îți vei da seama ușor când sunt gata. Dacă se rumenesc prea mult, se întăresc apoi.   
           Cu 10 minute înainte de a le scoate din cuptor, le-am însiropat pe fiecare cu câte o lingură din laptele amestecat cu zahăr și vanilie.

           În momentul servirii, le-am uns cu puțină miere. A ieșit ceva divin!


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu